Laskin

Laskin voi olla elektroninen laite, jolla voi laskea laskutoimituksia annettujen ohjeiden mukaan. Erilaisia laskimia on ollut käytössä paljonkin, esimerkiksi helmitauluja ja laskutikkuja (laskuviivain), jotka ovat mekaanisia laskimia. Elektroninen laskin taas toimii näppäimistöllä, jolla syötetään ohjeita, joiden pohjalta laite itsenäisesti laskee laskutoimituksen. Tällä sivulla löydät laskimen, jolla pystyt vapaasti laskemaan laskutoimituksia tarpeisiisi. Laskimessamme + on pluslasku, – miinuslasku, / jakolasku ja * kertolasku.

Mekaanisia laskimia on vielä käytössä ehkäpä länsimaalaisittain primitiivisissä yhteisöissä aktiivisesti. Mekaaniset laskimet ovat toisaalta monelle harrastus harjoittaa laskutoimituksia itsenäisesti. Elektroniset laskimet syrjäyttivät mekaaniset hyvin nopeasti ja nykyisin pääsääntöisesti kaikissa matkapuhelimissa on laskin perusominaisuutena.

Laskin on tärkeä apuväline ihmisten jokapäiväisissä toimissa, jotka toimivat eri tilanteissa automaattisesti. Näissä tilanteissa harvoin havaitseekaan että laskin tai laskimen toimintaa tekevä laite mahdollistaa useita asioita. Esimerkiksi kaupan kassalla maksaessa kukaan ei enää laske mitään vaan kassalaite lukee viivakoodista tuotteen hinnan, antaessa bonuskortin, laite laskee mahdollisen alennuksen ja lisää sen edellisien tuotteiden yhteishintaan. Tämän lisäksi laskin laskee saadun bonuksen määrän ja lisää sen haltijan tilille, jonka riittävän kerryttämisen jälkeen, voi käyttää tuleviin ostoksiin.

Laskimella voi myös havainnollistaa asioita, useat elektroniset laskimet pystyvätkin luomaan kuvaajia yhtälöille, ratkaisemaan logaritmeja ja trigonometrisia funktioita. Laskin on kaivattu kun sitä ei ole mukana ja useimmiten tarpeeton kun se on mukana!